Alueen asukkaiden palveluita kehittämässä

Hoitotyö on muuttunut melkoisesti aikana, jonka olen hoitajana toiminut (vuodesta 1997).Digitalisaatio ja uusi teknologia, kirjaamisjärjestelmät sekä tutkimukset ja niistä saatu tieto muovaavat työnkuva koko ajan. On opittava mukana. Asiakastyö ja ihmisten kohtaaminen, hoitaminen on ollut se mielekkäin osuus työstä. Melkoiseksi taiteiluksi ja tasapainoiluksi työ on muuttunut. Riittämättömyyden tunteet ovat arkipäivää.

Millaista osaamista toivoisit itseäsi tai läheistäsi hoitavalta henkilöltä löytyvän, jotta kokisit olosi turvalliseksi hoidettavana tai omaisena?

Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaa säätelee erilaisia lakeja, joita on noudatettava.

Palveluketjujen toimivuus. Asiakkaiden turha ”juoksuttaminen” pois. Palveluihin on päästävä viikossa. Hoidon tarpeen arvion, tarvittavien tutkimusten ja sairauden hoidon sekä kuntoutuksen on oltava sujuva, itsestään selvä jatkumo. Hoitojonot kertovat toimimattomista ja riittämättömistä palveluista. Palveluita on oltava saavutettavissa ja saatavilla yhden luukun periaatteella on löydyttävä monipuoliset palvelut. Palvelun tarpeen ilmetessä usein palveluiden tarvitsijan voimavarat ovat vähissä, joten palvelut on löydyttävä läheltä.

Kaikenikäisillä on oltava oikeus riittävään hoivaan, hoitoon ja turvallisuuteen. Vammaisilla on oltava lain antama oikeus harrastaa ja osallistua toimintoihin. Hoitotarvikkeita tulee olla käytettävissä tarpeen mukaan, ei kiintiön mukaan. Yhteiskunnallisessa suunnittelussa pitää vammaisten sekä eri-ikäisten erityistarpeet huomioida. Kun tulee tilanne ettei kotona enää ole mahdollista asua tukitoimienkaan turvin, niin turvallinen vaihtoehto asumiseen tulee olla tarjota nopeasti.

Asiakkaan maksuosuudet kustannuksista eivät saa nousta.

Sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten nousua hillitsemään tarvitaan järeitä toimia. Hallintoa kevennetään. Kunnissa ei tarvitse olla enää omaa sosiaali- ja terveysasioista päättävää tahoa. Hoitopolun kokonaisuudesta karsitaan päällekkäisyyksiä. Ennaltaehkäisyyn, nopeaan sairauksien hoitoon ja terveyden edistämiseen panostaen. Asukkaanongelma, esimerkiksi päihdeongelma usein tuo mukanaan monenlaisia lisäongelmia kierteen pitkittyessä. Toimintakyvyn säilyttämiseen tähtäävään toimintaan matalan kynnyksen palveluita. Matalankynnyksen perhepalveluita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *